BANDA ELASTICA PELLIZZA - LE PIÙ MIGLIORI

Artiest info
 
facebook

Label : Incipit
distr.: Xango

Als is deze verzamelaar in Italië al een paar jaar uit, toch wil ik er graag nog een woordje over kwijt. De Banda Elastica Pellizza is namelijk een geweldig buitenbeetje in de Italiaanse hedendaagse muziek. Sinds zijn ontstaan in 2007 maakte het ensemble rond Daniele Pelizzari niet meer dan vier platen, maar ze vulden daarmee wel een niche op, waar veel liefhebbers op hun honger bleven zitten: het gaat namelijk over liedjes, die bij ons als “kleinkunst” of “cabaret” zouden gecatalogeerd worden.

Singer-songwriter materiaal, met bijzonder fijne teksten, waarin de ironie nooit ver weg is en die steevast in fijne arrangementen en instrumentatie gegoten worden. Nu eens folk, dan weer akoestisch rockend, met hier en daar een lijntje jazz er doorheen, zo kun je de muziek van deze banda omschrijven. Gitaar, accordeon, klarinet, bas en percussie, dat alles doorgaans op bescheiden geluidsniveau gebruikt, kortom, muziek, die je in spontaan een theater zou situeren en nog het best te veergelijken met wat bij ons De Nieuwe Snaar deed.

Zelf kwam ik door een gelukkig toeval de debuutplaat “La Parola che consola” op het spoor, maar “Oggi No?” en “Embe” uit respectievelijk 2012 en 2015 kreeg ik nooit te zien of te horen en net daarom is het voor mij fijn dat er nu deze compilatie is. Wie alles al in huis heeft van de band, hoeft niet te wanhopen, want er staan ook drie nieuwe nummers op. Prima gelegenheid dus om de gaatjes te vullen, want deze 15 tracks en de bijhorende 61 minuten vliegen in een oogwenk voorbij.

Dat Covid de reguliere distributie serieus vertraagde is jammer, maar eens je deze heerlijke verzameling één keer gehoord hebt, wil je gegarandeerd nog meer weten over de band en zijn leden. Voor wie niet veel tijd heeft: ga op het wereldwijde web op zoek naar “Oggi No” of “il paesaggio infinito” en u bent gegarandeerd “verkocht”. Nog even signaleren dat Daniele Pelizzari ook als auteur actief is: van hem verscheen recent “Hai sceso la scolopendra?”, een boekje dat er erg uitnodigend uit ziet en dat ik toch maar eens in huis ga halen, denk ik. Met een woordenboek erbij en deze verzamelplaat, denk ik dat ik een fijne avond tegemoet kan!

(Dani Heyvaert)